25 mei 2014

Maak je eigen stamboom in 10 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenis

(Update 15 april 2018)

Eric Hennekam 


Voor het schrijven van een familiegeschiedenis heb je honderden bronnen tot je beschikking. Een deel daarvan kun je vinden op het Internet. Wil je hieraan beginnen is het noodzakelijk eerst een overzicht (frame) te maken met de basis persoonsgegevens van de familieleden. Zo'n  frame bestaat uit de geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata en plaatsen van je ouders, grootouders, ooms en tantes. 

Hieronder 10 stappen hoe je die gegevens kunt verzamelen:

  1. Zet het gratis genealogie programma Aldfaer op je pc http://aldfaer.net Gebruik je een Apple computer koop dan Reunion  http://www.leisterpro.com Alle gegevens die je gaat verzamelen in de stappen 2 t/m 10 sla je op met deze software. Ook de foto’s en gescande familiedocumenten, zoals geboortekaartjes, trouw- en overlijdenskaarten, bidprentjes, rouwbrieven, trouwboekjes, akten burgerlijke stand, familieadvertenties, verslagen van interviews met familieleden enz.

  1. Verzamel binnen je eigen archief en dat van je/de familie alle gegevens over geboorten, huwelijken en overlijden. Interview je familieleden. Noteer de volledige voornamen, roepnamen, achternamen, data geboorte, huwelijk en overlijden, plaatsnamen van je ouders, grootouders, ooms, tantes, nichten, getuigen etc. Hou rekening met fouten in alle gegevens. Let op: trouwboekjes en bidprentjes zijn geen officiële documenten. Check de gegevens daarvan. Ook voor genealogie: 1 bron is geen bron. Lees ook mijn blog:  Beste bronnen voor zoeken naar personen (en genealogie)

  1. Verricht literatuuronderzoek om te kijken of je familiegegevens al eerder gepubliceerd zijn. Ga naar www.cbg.nl (compleet vernieuwede site sept 2016, op deze site ook een Stappenplan stamboomonderzoek) en vul rechtsboven je familienaam in. Als daarna het vakje Genealogisch repertorium groen wordt dan is er over de geslachtsnamen een publicatie verschenen. Dit is natuurlijk niet altijd familie. Vraag een kopie van deze publicaties op. Als vriend van het CBG Centrum voor familieonderzoek krijg je korting. Zie ook nrs 4 en 5. Meer literatuurbronnen zijn te vinden via www.archiefzoeker.nl . Gebruik daar de zoekterm literatuur. Hou ook hier rekening met fouten.

  1. Doorzoek de online familieadvertenties, die oa te vinden zijn krantenarchieven. Zie mijn blogs: Lijst Nederlandse krantenarchieven op Internet  of ga naar de Archiefzoeker en zoek met woord kranten

  1. Vraag tegen een kleine vergoeding de persoonskaarten en –lijsten van alle familieleden op die zijn overleden tussen 1938 en 2015 bij het CBG. Ga naar de www.archiefzoeker.nl en zoek daar naar de gezinskaarten die online staan bij verschillende archiefdiensten.

  1. Het echte online zoeken kan nu beginnen. Ga naar de site Wiewaswie www.wiewaswie.nl . Zoeken is gratis, maar tegen een kleine betaling kun je daar meer en beter zoeken. Zoek met alle namen van familieleden, die je hebt gevonden. Let op: geboortegegevens zijn na 100 jaar openbaar, huwelijken na 75 jaar en overlijden na 50 jaar. Noteer werkelijk alle gegevens, die je kunt vinden. Maak afdrukken of download de gedigitaliseerde akten. Meestal kun je via deze site al tot ca.1780 je familie in Nederland terugvinden. Hou rekening met varianten in schrijfwijzen van voor- en achternamen. Sinds kort kun je daar ook gegevens vinden uit de militaire stamboeken.  Maak ook gebruik van het Archives Portal Europa

  1. Ga naar de site Zoekakten: www.zoekakten.nl  Via deze site heb je toegang tot de gedigitaliseerde bronnen uit Nederland en België van de Mormonen. Je kunt hier alleen geografisch zoeken. Vul hiermee de gegevens aan, die je via WieWasWie niet kon vinden. Als je een plaatsnaam niet kunt vinden, bijvoorbeeld omdat de naam niet meer bestaat, gebruik dan de site  www.gemeentegeschiedenis.nl

  1. De burgerlijke stand is in 1811 ingevoerd. In het zuiden van ons land soms iets eerder. Vóór 1811 moet je zoeken in de kerkboeken. De zogenaamde DTB registratie (Doop, Trouw, Begraven). Alle DTB registers (en nog veel meer bronnen) op het Internet zijn te vinden via: http://www.geneaknowhow.net Alles wat er bewaard is aan registers per plaats is te vinden in het Repertorium DTB. Dit boekwerk is gratis te raadplegen.  Let op: de archiefinstelling verwijzing in dit puike werkje is verouderd.

  1. Ga naar de ArchiefWiki http://archiefwiki.org/wiki/Categorie:Archieven Daar kun je alle archiefbeherende instellingen van Nederland vinden. Met de verzamelde geografische familiegegevens zijn zo de honderden online databanken te vinden, die op veel sites staan. 

  1. Ga naar www.archiefzoeker.nl Zoek daar met het woord genealogie. Dan krijg je een gigantische lijst van Internet bronnen uit binnen- en buitenland. Als je de lijst die nu online staat helemaal hebt doorgespit ben je in 2020 klaar. Elke dag vul ik deze aan. Conclusie: digitaal stamboomonderzoek is een never ending story.
Ga nu in andere archieven spitten voor de levensverhalen van de gevonden personen in je stamboom.


Eric Hennekam
onderzoeker


[Last update: 15 april 2018]